نکاتی در رابطه با طراحی سایت و تاثیرات آن در SEO
نوع طراحی سایت بر سئو تاثیرات بسزایی دارند.
بطور مثال مدت زمانی که طول میکشد تا یک سایت لود شود، به عوامل مختلفی از جمله نوع فونت، دیزاین، CSS، جاوا اسکریپتها و کدهای آن سایت وابسته است که در نهایت روی SEO اثر میگذارد.
این بحث بسیار فنی است و باید آن را به Frontend Developer و دربرخی موارد به Backend Developer سپرد. این کارشناسان میتوانند طراحی سایت را بگونهای انجام دهند، که سایت بر اساس core web vital بهینهسازی شود. تاکید میشود که قبل از راهاندازی سایت و در زمان انتخاب قالب حتما به پارامترهای core web vital توجه فرمایید و قالبی را انتخاب کنید که بعدا مجبور به تعویض آن نباشید. مثلا اگر سایت شما دیزاینی غیر قابل merge دارد یا فونتها Pre load نمیشود، قالب سایت را عوض کنید.
اگر قالبی دارید که UI مناسبی دارد و مخاطبان شما به آن عادت کردهاند، کافی است از یک متخصص بخواهید که آن را بهبود بدهد و سرعت لود شدن سایت را افزایش دهد.
موارد دیگری در مورد طراحی سایت وجود دارند، از جمله navigation، listها و... که بر تجربه کاربر(user experience) تاثیر میگذارند. در جلسات قبل نحوۀ اثرگذاری این موارد بر SEO را توضیح دادیم.
در این جلسه میخواهیم به نکتۀ دیگری در رابطه با طراحی سایت و نحوۀ تاثیرگذاری آن بر SEO بپردازیم که به آن Friendly URL میگویند.
Friendly URL چیست؟
Friendly URL به URLای گفته میشود که برای کاربر قابل فهم است .
به عنوان مثال با نگاه به آدرس https://tizland.ir/schools/best-schools به راحتی میتوان حدس زد که با رفتن به این صفحه مطالبی در رابطه با بهترین مدارس خواهیم یافت. اما تمامی آدرسها اینگونه نیستند مثلا https://tizland.ir/list/?g=100
هیچ اطلاعاتی از اینکه با رفتن به این صفحه با چه مطالبی روبه رو خواهیم شد به ما نمیدهد.
تاثیرFriendly URL بر SEO
هرچند هر دو روش استفاده از پارامتر و استفاده از کلمات کلیدی در URL(Friendly URL) از نظر طراحی سایت درست است، ولی با مشاهده صفحۀ اول نتایج جستوجوی گوگل میتوان به وضوح دید که اغلب سایتهایی که در صفحهی نخست دیده میشوند، Friendly URLدارند.
توجه داشته باشید که قرار گرفتن یک سایت در صفحۀ اول گوگل تابعی از مجموعه عوامل مختلف است وصرفا با داشتن Friendly URL نمیتوان در صفحه اول نتایج جستجو گوگل قرار گرفت. مثلا ممکن است سایتی Friendly URL نداشته باشد، ولی چون بسیار خوب سئو شده است، در صفحۀ اول گوگل قرار بگیرد.
نکات مهم Friendly URL
• Friendly URL هر چقدر کوتاهتر باشد تاثیر بیشتری بر SEO دارد، بنابراین بهتر است از واژههای کوتاه استفاده شود.
• Friendly URL فارسی در صورتی که شرط زیر را دارا باشد موثرتر از Friendly URL انگلیسی است.
شرط: لینکهایی که به صفحات داده میشود، چه بهشکل Back link و چه بشکل internal link حتما باید UTF باشند.
اگر تحت شرایطی مجبور به استفاده از Friendly URL انگلیسی هستید، از کلمات انگلیسی معادل و ساده استفاده کنید و از کلمات فینگلیش پرهیز کنید.
• در Friendly URL باید حتما از کلمات کلیدی استفاده کرد و از کلمات اضافی پرهیز کرد، به جز در مواردی که عنوان صفحهی مورد نظر یک عبارت کوتاه است که در این صورت کل عنوان را در URL وارد میکنیم.
• در اینکه بهتر است کلمات کلیدی در ابتدا یا انتهای URL بیاید نمیتوان بهطور قطع نظر داد ولی تجربه به ما نشان داده استفاده از کلمات کلیدی در ابتدای URL تاثیر بیشتری در SEO دارد.
ارتباط Friendly URL و CMS
از آنجایی کهFriendly URL وابستگی زیادی به CMS دارد، ممکن است در پیادهسازی آن گاهی با پیچیدگیهای فراوانی روبه رو شویم. مثلا در سایتی که باAJAX نوشته شده است با کلیک کردن URL تغییر نمیکند، بنابراین عملا امکان استفاده از Friendly URL در آن وجود ندارد، اما CMSهایی مثل وردپرس و پرستاشاپ بهخوبی از Friendly URL پشتیبانی میکنند.
با توجه به نکات گفته شده در هنگام انتخاب CMS باید به قابلیت آن در پشتیبانی از Friendly URL توجه کرد، تا بعدا در پیادهسازی با مشکل مواجه نشویم.
نحوه اجرای Friendly URL
به دو روش مختلف Friendly URL را اجرا میکنند. میتوان Friendly URL را وابسته به category کرده یا میتوان روی خود Root آن را پیاده سازی کرد.
به عنوان مثال Friendly URL یک صفحهی مشخص از سایت atalebi.com که درآن مقالهای با عنوان Friendly URL چیست؟
قرار گرفته است، را به دوصورت زیرمیتوان نمایش داد.
o Friendly URL چیست atalbi.com/
o Friendly URL چیست /سئو/بازاریابی دیجیتال atalebi.com/
لازم به توجه است که هر چقدر تعداد اسلشها بیشتر باشد، اهمیت صفحۀ مورد نظر کاهش پیدا میکند.
برخی از متخصصان بر این عقیده هستند که پیادهسازی Friendly URL را باید روی Root انجام داد، مگر اینکه تعداد مقالات یا محصولات روی سایت زیاد باشد. در صورتی که تعداد مقالات زیاد باشد، بهتر است از روش category و sub category استفاده شود. الزاما نباید عنوان category با عنوان friendly URL یکی باشد، اما اگر این دو با هم یکی باشند تاثیر بسزایی در سئو سایت خواهد داشت.
آیا باید درFriendly URL نیم فاصله گذاشت؟
بعضی از وب سرورها با نیم فاصله مشکل دارند، بنابراین آن را بصورت خط تیره نشان میدهند.
در کل توصیه میشود friendly URL شامل اسپیس، نیم فاصله و کارکترهای علامتی نباشد و بجای آن از خط تیره استفاده شود.
آخرین نکته جلسه
گاهی مجبور به تغییرFriendly URL یک صفحه میشویم، دراینصورت CMS سایت باید صفحه جدید را روی صفحۀ قبلیRedirect نموده یا Canonical بزند.
بعدا در رابطه با Canonical بیشتر توضیح خواهیم داد، ولی در اینجا در رابطه با Redirect مثال خواهیم زد. فرض کنید در سایت ما محصولی به نام خانۀ درختی سیزده طبقه وجود دارد که ما نام این محصول را به همین شکل در URL استفاده کردهایم ولی بعد متوجه میشویم کاربران خانۀ درختی13 طبقه را در سایت جستجو میکنند. اگر ما نام URL را به خانهی درختی 13 طبقه تغییر بدهیم، باید سایت صفحه جدید را به همان صفحه قبلی Redirect کند. دراین صورت برای بکلینکهایی که به صفحۀ قبلی متصل است مشکلی ایجاد نخواهد شد. امکان Redirect کردن توسط سایت خود را چک کنید. برخی از CMSها مثل پرستاشاپ بهصورت خودکار این کار را انجام میدهند و در برخی از CMSها مثل وردپرس باید افزونۀ Redirect نصب شود، تا امکان ریدایرکت کردن را داشته باشد. چنانچه سایت ما قادر به ریدایرکت کردن نباشد ارور 404 را نشان خواهد داد.
خلاصه موضوعات ویدئو
چرا سئو تکنیکال مهم است؟
در این بخش درباره اهمیت سئو تکنیکال(Technical SEO) و تاثیری که سئو تکنیکال روی جایگاه صفحات مختلف وب سایت ما می گذارد توضیح داده شده است.