از کجا آمدهام آمدنم بهر چه بود
به کجا میروم آخر ننمایی وطنم
این شعر رابطه زیادی با فضای کسبوکار آنلاین دارد. حتماً از خود میپرسید چگونه شعری که درباره فلسفه و عرفان است، میتواند به این حوزه ربط داشته باشد. درواقع، در این شعر سه نکته و سه سوال نهفته است: «از کجا آمدهام؟ آمدنم بهر چه بود؟ به کجا میروم آخر؟» این سه سوال را هر دیجیتال مارکتر و هر صاحب کسبوکاری باید مدام از خودش بپرسد. مثلاً باید بداند کاربران وبسایتش از کجا آمدهاند و برای انجام چه کاری آمدهاند و درنهایت به کجا میروند. کاربرد بسیاری از ابزارها در این حوزه برای پاسخ دادن به این سه سوال است. کسانی که دائماً این سوالات را بررسی میکنند و پاسخها و تحلیلهای درستی براساس آنها دارند میتوانند به موفقیت خودشان امیدوار باشند. برای مثال، سرچ کنسول، مشخص میکند افرادی که از طریق جستوجوی گوگل و بهطور ارگانیک وارد سایت ما میشوند، با چه عبارتهایی به وبسایت ما آمدهاند و برای چه آمدهاند (آمدنشان بهر چه بود؟)، یا ابزاری مثل گوگل آنالیتیکس مشخص میکند که کاربران از ارگانیک سرچ آمدهاند یا با تبلیغات گوگلی، از گوگل ادز آمدهاند یا ریفِرالاند و از دیگر سایتها آمدهاند.
یکی از مهمترین کارهایی که در گوگل آنالیتیکس انجام میدهیم، تعیین اهداف (Goal Setting) است؛ موضوعی درباره اینکه آیا آن اهدافی که ما در سر داشتیم محقق شدهاند و کاربران آنجایی که ما میخواستیم بروند، رفتهاند یا نه؟
اما قبل از آن باید درباره موضوع دیگری صحبت کنیم: اینکه از کجا آمدهاند؟ اگر یادتان باشد ما در جلسات دهم و یازدهم درمورد آنالیتیکس صحبت کردیم و در آنجا اشاره کردیم که آنالیتیکس تا حد قابلقبولی انواع ورودیها را به ما نشان میدهد؛ مثلاً نوع دایرکتها را تعیین میکرد که آیا سوشال هستند یا پیامک یا کانال تلگرامی یا از هر منبعی که Referral یا ارجاعدهندهاش قابلشناسایی نباشد.
اگر در یک سایت ما همزمان چند تا بنر داشته باشیم، مثلاً یک رپرتاژ و یک تبلیغ بنری، چگونه ورودیهای هرکدام را تشخیص بدهیم؟
بهعنوان مثال، امروز یک بنر به تابناک میدهیم و هفته آینده یکی دیگر، از کجا بفهمیم بنر اول ورودی داده است یا بنر دوم؟ با A/B testting همزمان در تابناک. بنر ما اگر قرمز باشد کلیک بهتری میگیرد یا آبی باشد؟ اگر فونت من تیتر باشد بهتر است یا فونت وزیر؟ اگر عکس محصول سمتِ چپ باشد بهتر است یا راست؟ نام برندم را افقی بنویسیم بهتر است یا عمودی؟ ممکن است به این سوالات بخندید و بپرسید که مگر ممکن است فرق کند؟ بله، نرخ CTR یا Clickthrough rate در حالتهای مختلف فرق میکند و بهتر است چند حالت را در نظر بگیریم و A/B testting کنیم تا بفهمیم کدام بهتر جواب میدهد.
حال، سوال بعدی این است: زمانی که ما دو بنر متفاوت با رنگهای آبی و قرمز داریم، از کجا بدانیم کدام ورودیها با بنر قرمز آمدهاند و کدام با بنر آبی؟ برای درک این موضوع، گوگل آنالیتیکس بهتنهایی نمیتواند ورودیها را تفکیک کند. در سال 2003، در ذهن چند جوان که استارتآپی به نام «اورچین» داشتند، ایدهای شکل گرفت. آنها با دادن یک کد جاوا اسکریپت به سایتها این امکان را برایشان فراهم میکردند تا ورودیهایشان را مشخص کنند و بابت آن ماهیانه 33 دلار از آنها میگرفتند. روش کار هم اینطور بود که افراد این کد را در سایتشان میگذاشتند و از لحظهای که بازدیدکننده وارد سایت میشد، Script اجرا و دادههای آننآها را جمعآوری و به سرور اورچین منتقل میکرد. در ادامه، صاحبان سایت وارد پنل خود در اورچین میشدند و به آنها نموداری ساده نشان داده میشد که در آن به تعداد ورودیها و بازدیدکنندگان اشاره میشد. تا اینجا دقیقاً چیزی شبیه آنالیتکس بود. همهچیز خوب پیش میرفت تا اینکه به ذهنشان این سوال رسید: اگر یک سایت از یک سایت دیگر و در چند حالت مختلف ورودی بگیرد، از کجا میتوان تشخیص داد که از کدام سایت، کدام بنر و کدام لینک است؟ بنابراین، در فکر چارهای بودند تا بتوانند آن را مشخص کنند. اینها به این موضوع فکر کردند که اگر یک سری پارامتر را روی url تنظیم کنند، میتوانند به پاسخشان برسند. برای مثال، اگر به صاحب سایت بگوییم، در بنر قرمزی که به تابناک میدهید در قسمت منبعِ (Source) آن مشخص کنید که قرمز است و در بنر آبیرنگ هم همینطور، ما در اورچین به تو گزارش میدهیم که چند نفر بنر قرمز را دیدند و کلیک کردند و چند نفر بنر آبی را.
کل ماجرا همین بود. چند جوان در استارتآپ اورچین برای اینکه مشخص کنند چه کسی و از کجا و از کدام لینک وارد سایت شده است، تعدادی پارامتر تنظیم کردند که به انتهای url صفحات سایت اضافه میشد. مثلاً، من که صاحب سایت کتاب مارکت هستم و قصد دارم کتابی را در کانال تلگرام تسنیم تبلیغ کنم، در کانال سه تا پست درست میکنم و روی اولی utm سِت میکنم تا هرکس در کانال تلگرام تسنیم روی لینک کلیک کرد، ابزار آنالیتیکس بهراحتی منبع آن را مشخص کند و به من بگوید که این ورودی از کانال تلگرام است و اینکه در ادامه او موفق به خرید شده است یا نه. دراصل کل پروسه از ورود تا خرید و خروج از سایت را در تکتک ورودیها مشخص میکرد.
اکنون شاید بپرسید که چرا به آن UTM میگویند؟
UTM مخفف «Urchin Tracking Module» است که گوگل در سال 2005 آن را خرید و اورچین را به آنالیتیکس تبدیل کرد و نامش را به گوگل آنالیتیکس تغییر داد. در این ابزار سه پارامتر داریم که اگر آنها را به انتهای url وصل کنیم اتفاقی نمیافتد، اما با ستکردن درست میتوانیم نوع ورودی را تشخیص دهیم:
1) Campaign name
در این قسمت، معمولاً اسم کمپین را میدهیم تا اسمهایی را که برای مجموعه لینکهای فروش محصول است، بتوانیم بهطور مجزا تحلیل کنیم. آیا میتوان نام را فارسی انتخاب کرد؟ بله، اما توصیه میشود انگلیسی انتخاب کنیم، البته فینگلیش هم میتوانیم انتخاب کنیم.
2) Campaign medium
در آن به رسانههایی که قرار است در آنجا کمپین اجرا شود، اشاره میشود.
3) Campaign Source
این پارامتر برای تشخیص ترافیک ورودی به سایت است. مثلا؛کدام بنر در سایت تابناک موجب ایجاد ترافیک در سایت شده است.
برای اینکه بتوانیم گزارشهایی که توسط آنالیتیکس و براساس Campaign name و Campaign medium هستند را آنالیز کنیم، باید اسمی انتخاب کنیم که به کمپین و تبلیغ ما مرتبط باشد.
پرسش و پاسخ شرکتکنندگان دوره
پرسش سما پورمقدم
وقتی utm رو تنظیم میکنم رو کانال تلگرام تو قسمت آنالیتیکس به من نشون نمیده اون لینک رو. با توجه به اینکه همه مراحل رو درست انجام میدم
پرسش مهدی سرلک
سلام ، لطف میکنید نحوه کار بررسی ورودی ها در GA4 رو نیز بفرمایید
خلاصه موضوعات ویدئو
سرچ کنسول
سرچ کنسول ابزاری است که میتواند به مالک سایت نشان دهد تا کاربران با جست و جوی چه عبارتهایی به سایت وارد شدهاند.
UTM چیست؟
UTM مخفف کلمه Urchin Tracking Module است. این کد به مالک یا مالکین سایت کمک میکند تا بتوانند ورودیهای یک لینک به سایت را رصد کنند. این رصد سبب میشود تا کارشناسان فروش بتوانند روشهای فروش را بهبود دهند. به عنوان مثال برای تحلیل یک تست A/B میتوان دو بنر با دو رنگ متفاوت طراحی کرد و برای هر کدام یک UTM در نظر گرفت و در نهایت با تحلیل اطلاعات گوگل آنالیتیکس، کمپین فروش را پیش برد.
ساخت UTM
برای ساخت یک لینک UTM میتوان از UTM Builder های مختلف استفاده کرد. در این ویدئو از یکی از ابزارهای گوگل برای این هدف استفاده شده است. Campaign Name, Campaign Medium و Campaign Source را با روند ویدئو تکمیل و سپس برای منابع مختلف استفاده میکنیم.
رصد کردن UTM
در این ویدئو نحوه رصد کردن UTM در Traffic Source و Source/Medium در گوگل آنالیتیکس توضیح داده شده است.